ZDRAVA TEMA NEDELJE


engleskiŠtitna žlezda

ŠTITNA ŽLEZDA

Nagle promene vremena pogađaju skoro sve hronične bolesnike, ali posebno osobe obolele od bolesti štitne žlezde. Razlog je taj što spoljna temperatura ima direktnog uticaja na lučenje hormona štitne žlezde - kada je temperatura niža luči se više hormona, a kada je viša telu treba manje hormona. Kod poremećaja štitne žlezde se često dešava da nagle promene vremena telo ne isprati sa optimalnom količinom hormona.

Osobe sa obolelom štitnom žlezdom se lakše umaraju, bivaju dezorjentisane i zaboravne, prisutni  su problemi sa koncentracijom i apetitom, zbog čega nastaju velike oscilacije u telesnoj masi i problemi sa održavanjem normalne telesne mase. Ono što je sigurno najneprijatnije je promena krvnog pritiska i srčanog ritma u toku dana ili noći, kao i nagla znojenja i naleti vrućine.

U asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR se mogu naći proizvodi koji pomažu u lečenju bolesti štitne žlezde. Na prvom mestu je orahovo ulje, koje svojim sastavom obezbeđuje dovoljne količine materija od kojih štitna žlezda pravi hormone. Takođe, postoje i gotovi prirodni proizvodi na bazi meda i lekovitog bilja.

Ono što je posebno važno kod osoba sa problemom štitne žlezde je korekcija telesne mase. Po tome smo jedinstveni u Novom Sadu - svi zainteresovani mogu poneti nalaze i doći u supermarket PALMA, gde su saveti nutricioniste potpuno besplatni.

_______________________________________________________________________

Metereopatija i ishrana

METEREOPATIJA I ISHRANA

Došla nam je zima, a sa njom i promena metereoloških faktora koji utiču na zdravlje. Ljudsko telo „prati“ spoljne uticaje, reaguje na njih i ako u okviru organizma neki odbrambeni mehanizam „zataji“ dolazi do različitih tegoba. Tegobe su najčešće prolaznog karaktera, mlađa populacija ih lakše podnosi, dok osobe sa hroničnim tegobama, žene u menopauzi i osobe koje su pretrpele fizička oštećenja imaju pojavu metereopatskih promena opšteg zdravstvenog stanja.

Pad temperature, povećana vlažnost vazduha, vetar, oscilacije vazdušnog pritiska, kiša, efekat jonizacije su najčešći klimatski  faktori - izazivači metereopatskih  simptoma. Umor, apatija, reumatski bolovi na području starih povreda i ožiljaka, glavobolja, depresija, smanjenje apetita i pojačane tegobe hroničnih oboljenja mogu da budu posledica buduće promene vremena.

Nekoliko dana pre promene vremena se dešavaju promene vazdušnog pritiska i vlažnosti vazduha, koje osobama koje boluju od kardiovaskularnih poremećaja ili su pušači mogu povećati verovatnoću moždanog udara. Osobama koje boluju od hroničnih bolesti organa za disanje, hladno vreme stvara preduslove za razvoj asmatičnih napada, upale bronhija i pluća, pogoršanje enfizema i sl. Osobe koje imaju problema sa gastritisom, čirom ili promenama na debelom crevu najviše pate u ovo doba godine.

Prevencija metereopatskih tegoba nije univerzalna, jer zavisi od sistema organa na kojima se ispoljava. Nije dobro posezati za lekovima na svoju ruku, jer to može imati za posledicu komplikacije opšteg stanja organizma. Idealno bi bilo što više uzimati hranu bogatu vitaminima i mineralima, koja nema visok procenat masti, izbegavati alkoholna pića i uzimati pomoćna lekovita sredstva, kojih u asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR ima za gotovo svaki simptomatski segment metereopatskih tegoba.

Svako ko ima problema sa niskim pritiskom bi trebalo da pije zeleni ili crni čaj, da koristi himalajsku ili susamovu so, da jede indijski orah, itd. Osobe sa digestivnim problemima treba da uzimaju lakosvarljivu hranu koja je bogata enzimima, reumatski bolovi bi trebali da se tretiraju preparatima na bazi magnezijuma, respiratorne tegobe bi trebalo sanirati hranom koja ima veće količine vitamina A, čajevima koji smanjuju upalu respirativnog trakta. Na vama je da dođete kod nas u centar zdrave ishrane i da donesete svoje nalaze, ako imate neki hroničan poremećaj, a mi ćemo Vam pomoći da živite kvalitetnije.

____________________________________________________________________________________


Opstipacija - problemi sa varenjem

OPSTIPACIJA - PROBLEMI SA VARENJEM

Zatvor ili opstipacija je jedan od najčešćih poremećaja našeg podneblja (praktično svaka druga osoba ima problem sa stolicom) i verovatno je najzastupljeniji problem koji ne zavisi od doba godine. Ako se javlja usporeno ili otežano izbacivanje manje količine sadržaja creva ili povremena bolna tvrda stolica sa velikim naporom, onda govorimo o opstipaciji, odnosno zatvoru.

Najčešći razlozi pojave opstipacije su organske prirode - poremećaji kretanja creva, nedostatak fizičke aktivnosti, loše navike u ishrani, smanjeno uzimanje hrane biljnog porekla koja je bogata celulozom, nekontrolisano višegodišnje uzimanje nekih laksativa i sl. Postoje situacije kod kojih se voljno blokira odlazak u wc i ako se to često dešava refleks vremenom slabi. Ishrana siromašna celuloznim vlaknima, voćem i povrćem, neredovni obroci, korišćenje preslane, industrijske hrane stvaraju preduslove za zatvor. Naravno postoje i obolenja kod kojih je zatvor samo simptom. U svakom slučaju treba obratiti pažnju na to da li je opstipacija obolenje ili simptom nekog drugog obolenja ili stanja.

Laksativi podstiču i olakšavaju defekaciju, možemo ih podeliti u dve grupe: čajevi i hrana.

Čajevi koji se koriste kod opstipacije su oni koji u svom sastavu imaju biljne droge koje sadrže antrakvinone (krušina, sena, aloja i rabarbara). Antrakvinoni su pouzdani laksativi koji se obično preporučuju za kratkoročnu upotrebu(1-2 nedelje) u slučajevima atonične opstipacije, akutne opstipacije i preendoskopije. Ako se nekontrolisano ili predugo koriste mogu izazvati meteorizam, grčeve, obezbojavanje urina i pojavu hemoroida.

Najbolji, najpouzdaniji i najukusniji lek za zatvor je hrana bogata celuloznim vlaknima pripremljena termičkom obradom kuvanja.

U asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR nalazi se velik broj namirnica koji u sebi sadrže veliku količinu celuloze, tj. biljnih dijetalnih vlakana koji pomažu u regulisanju normalne pokretljivosti creva i olakšavaju stolicu. Ovsene pahuljice, mleveni lan, integralni pirinač, mekinje, suve smokve, kurkuma, krušina, ricinusovo ulje i med sa saćem su samo neki od predstavnika grupa proizvoda koji pomažu kod opstipacije. Najbitnije je ne posezati za “lakim rešenjima”, jer se tako mogu napraviti štete koje je nemoguće ispraviti.

____________________________________________________________________________________

heljda_proso_spelta_lan

HELJDA, PROSO, SPELTA, LAN - DRAGOCENE DREVNE NAMIRNICE

Heljda je namirnica od davnina poznata po svojim blagotvornim svojstvima. Odnedavno smo svedoci njenog povratka na naše trpeze, pod parolom zdrave hrane - zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima.

Po vitaminskom sastavu zrno heljde slično je žitaricama. Osim toga, sadrži belančevine, masti, fosfor, gvožđe, kalcijum i različite dragocene mikroelemente. Ukoliko je redovan sastojak Vaše ishrane, blagotvorno deluje na hipertenziju, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zračenja. Idealna je za osobe s poremećenom probavom, za decu i starije osobe. Kaša od heljde pomaže kod bolesti želuca i creva, kod malokrvnosti i gojaznosti, pa čak i pri nervnim rastrojstvima (visok sadžaj vitamina B).

Još jedna drevna, donedavno zanemarena zdrava namirnica - proso, koja je korišćena još u kamenom dobu, vraća se na trpezu. Seme prosa je visoko hranljivo, sa najmanje alergenih sastojaka, pa ga u ishrani bez ograničenja mogu koristiti svi. Blagog je ukusa, pomalo nalik orahu, sa sadržajem belančevina od blizu 15 procenata. Proso je bogato vitaminima B kompleksa (blagotvorno deluje na kožu i kosu, hrani mozak), vlaknima i mineralnim materijama (pomaže pri varenju), a pre svega gvožđem (preporučuje se kod malokrvnosti), magnezijumom, fosforom i kalijumom (jača kosti).

Spelta je jedna od prvih žitarica, uzgajana još u praistoriji i jedina namirnica koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. To znači da nam integralno brašno spelte obezbeđuje sve potrebne hranljive materije, u prirodno idealnom balansu. Spelta ima visok sadržaj glutena, tako da se njeno brašno može koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja.

I na kraju lan, kome su još stari Rimljani priznavali lekovita svojstva, a Hipokrat ga je koristio kao jedan od izvornih lekova , konačno se u  velikom stilu vraća u našu ishranu. Kako i ne bi, kad poseduje 7 svojstava koja doprinose našem zdravlju:

- visok sadržaj omega 3 smanjuje nivo holesterola, te lan služi kao “čistač” krvotoka i čuva naše srce

- pomaže pri probavi, jer je prirodni lubrikant i bogat je izvor vlakana – pripisuju mu se i antikancerogena svojstva

- jača imunitet

- sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga – majke u trudnoći i tokom dojenja treba da koriste lan

- blagotvorno deluje na kosu i suvu kožu sa ekcemima ili preosetljivu na sunce

- stabilizuje nivo šećera u krvi, pa pomaže kod tegoba izazvanih dijabetesom

- esencijalne masne kiseline pomažu razgradnji nezdravih masnoća u telu, pa je lan odličan sastojak dijeta za mršavljenje.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

POTREBNI TRGOVCI

Lučar - potrebni trgovci i trgovkinje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

KATALOG PROIZVODA

katalog


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.