ZRNASTI PROIZVODI

english

 

chia seme
CHIA (ČIA) SEME


Neto količina: 100g, 250g

Semenke čia (Lat. salvia hispanica) se svrstavaju u grupu metvica, biljaka u koju spada i nana. Ova “super hrana” raste u južnoj Americi, gde se koristi od davnina. Neka južnoamerička plemena su ih koristila kao sredstvo plaćanja umesto novca, a reč „chia‟ u stvari znači “snaga” na jeziku Maja.

Čia semenke su izuzetno bogate hranljivim materijama: bogate vlaknima, nezasićenim (Omega-3) masnim kiselinama, proteinima, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Takođe sadrže cink, mangan, vitamine A, D, E, K, i vitamine B grupe. Ne sadrže gluten i preporučuju se svima, jer su, pored svoje neosporne hranljive vrednosti, još i prijatnog ukusa. Čia semenke u ishrani mogu potpuno zameniti žitarice, a mogu se i mešati sa drugim zrnevljem ili njihovim mlinskim proizvodima. Semenke čia deluju na više načina, unapređujući naše zdravlje, jer sadrže:

  • oko 20% proteina
  • pet puta više kalcijuma od mleka
  • sedam puta više vitamina C od narandže
  • tri puta više gvožđa od spanaća
  • dva puta više kalijuma od banana


Zbog visoke koncentracije vlakana, čia semenke poboljšavaju probavu i pozitivno utiču na simptome bolesti probavnog sistema. Visok sadržaj Omega-3 masnih kiselina svrstava ih među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Veoma su snažan antioksidant, imaju četiri puta veću vrednost orac* jedinica od borovnice. Imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato su veoma korisna namirnica kod dijabetesa. Osim toga, podstiču zdravlje kože, kose i noktiju.

Uputstvo za pripremu: čia semenke su sjajna zamena za jaja! Potopite čia semenke u vodu. Ostavite ih da odstoje 15-20 minuta i dobićete gel strukturu koja se može dodati u recepte kao zamena za jaja. Takođe, možete u jogurt potopiti čia semenke i ostaviti da odstoje 15 minuta. S vremena na vreme promešajte. Napitak možete posuti suvim voćem. Čia doručak: ovsene pahulje posute čia semenom uveče potopiti u mleko. Ujutro ćete imati pripremljen odlično izbalansiran doručak.

kinoa seme
KINOA SEME

Neto količina: 100g, 250g

Kinoa je bila osnovna namirnica Inka još pre 6000 godina. Danas je upotrebljavaju astronauti na putovanjima u svemir, pošto je odlično izbalansirana i skoro kompletna namirnica. Iz ovoga zaključujemo da je kinoa hrana prošlosti i budućnosti, prepuna korisnih nutrijenata. Između ostalog sadrži:

  • mononezasićene masti korisne za zdravlje srca, kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline
  • antioksidante - fitonutrijente koji se zovu flavonoidi
  • esencijalne minerale među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum
  • vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E
  • celulozu - dijetalna vlakna

Zrno kinoe se sastoji od 60% klice, te obezbeđuje veliku količinu korisne energije. Nutritivna vrednost kinoe je slična žitaricama, što znači da je izvrstan izvor ugljenih hidrata. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla, jer ono po čemu se ova pseudo-žitarica naročito ističe jeste visok sadržaj proteina. Najbitniji među njima su lizin i izoleucin, aminokiseline kojima su žitarice inače veoma siromašne ili ih uopšte ne sadrže. Ukupna količina proteina u kinoi varira, u zavisnosti od sorte, od 10,4% do 17,0%.

Takođe je bogat izvor upijajućih vlakana koja na indirektan način doprinose kontrolisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa. Celuloza, tj. dijetetska vlakna iz kinoe, pomešana sa žučnom kiselinom, luče se u organizam i pomažu kod regulacije lošeg LDL holesterola.

Ova namirnica je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma - zbog vlakana i proteina koje sadrži. Posle konzumiranja kinoe duže se osećamo sitima, a vlakna potpomažu rad creva.

Uputstvo za pripremu: priprema kinoe je krajnje jednostavna, tako da može poslužiti kao zamena za bilo koju žitaricu, pa su recepti isti ili vrlo slični. Postoji samo jedna stvar koju treba zapamtiti, a to je da zrna pre kuvanja treba isprati pod tekućom vodom, da jelo ne bi imalo gorkast ukus. Najjednostavnije jelo od kinoe priprema se potpuno isto kao i prilog od pirinča: kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da provri. Kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da se lagano kuva 12-15 minuta. Kinou možete koristiti i u salatama, supama ili čorbama, i naravno kao ukusnu kašu za doručak.

semenke golica
GOLICA


Neto količina: 100g

Posebna vrsta bundeve - golica
ima seme tamno zelene boje, koje nema ljusku. Ove semenke se koriste za proizvodnju jestivog ulja, ali i kao „grickalica“ - sirove ili pečene, slane ili neslane. Bogata je aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama (omega 3 i omega 6 - “hrana za mozak”) i vitaminima.

Obiluje gvožđem, cinkom (reguliše metabolizam, pozitivno utiče na plodnost, čuva gustinu kostiju), selenom (borac protiv kancerogenih bolesti), kalijumom i drugim korisnim mineralima. Sadrži u medicini upotrebljive supstance-fitostearine, te ublažava tegobe uvećane prostate i probleme sa bešikom, pomaže i kod povišenog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih smetnji. Odlično je prirodno sredstvo protiv crevnih parazita. U ishrani dece golica, zajedno sa drugim uljaricama (npr. semenkama lana), predstavlja neprevaziđen izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina, neophodnih za ravnotežu hormona, funkciju mozga i zdravlje kože.


semenke bundeve
SEMENKE BUNDEVE
Redovnim konzumiranjem ovih semenki održava se elastičnost i smanjuje propustljivost krvnih sudova. Zahvaljujući svom odlično izbalansiranom sastavu, one potpomažu pravilan rast i razvoj organizma kod dece i pravilno funkcionisanje ljudskog metabolizma. Veoma su bogate triptofanom, amino-kiselinom koja je zadužena za stvaranje serotonina – hormona sreće, koji utiče na dobro raspoloženje i što je veoma važno – miran san. Dakle, posledično semenke bundeve popravljaju naše celokupno psihofizičko stanje i zdravlje.

Da bi sirova golica imala zdravstveni efekat, konzumirajte svakodnevno jednu do dve kašike (10 do 15g). Jedite je ujutro i uveče i dobro je žvaćite. Semenke golice imaju primenu u pekarstvu, kao posip ili sastavni deo testa različitih peciva i u kulinarstvu kao ukusan dodatak čorbama, salatama, varivima i drugim jelima.

susam
SEME SUSAMA

Neto količina: 100g

Susamovo seme se nalazi na mnogim pekarskim proizvodima zbog dekoracije, ali ono je i prirodan izvor nezasićenih omega -3 masnih kiselina koje umereno smanjuju nivo ukupnog i LDL holesterola i povećavaju nivo HDL - dobrog holesterola. 

Susamovo seme sadrži komponente koje deluju kao antioksidanti - sprečavaju oštećenja ćelija ljudskog organizma, jačaju prirodni imunitet, smanjuje rizik od srčanog udara i sl.
100 grama semena susama nedeljno smanjuje rizik od osteoporoze za 50%, pomaže kod zarastanja kostiju, bolesti zglobova, hrskavice i hroničnog zatvora.

Uputstvo za pripremu: propečene semenke susama možete dodati žitaricama ili muslijima, posipati njime sveži kravlji sir, kuvano povrće, dodavati u čorbe ili pomešati sa istom količinom lanenog semena, golice, suncokreta, ovsenih pahuljica, suvog grožđa i kornfleksa. Dobijenu smešu preliti sa jogurtom ili mlekom sa niskim procentom masti i ostaviti da omekšaju. Dodati cimeta, rogača, kokosovog brašna ili meda po ukusu.


suncokret jezgro
JEZGRO SUNCOKRETA


Neto količina: 100g

Suncokret
je zeljasta biljka iz porodice glavočika, čije se semenke koriste za proizvodnju jestivog ulja, ali i kao „grickalica“ - u ljusci ili oljuštene, sirove ili pečene, slane ili neslane. Oljuštene semenke suncokreta imaju primenu u pekarstvu, kao posip ili sastavni deo testa različitih peciva i u kulinarstvu kao ukusan dodatak čorbama, salatama, varivima i drugim jelima. Samlevene i propržene, mogu se dodavati različitim jelima: žitaricama, varivima, sosovima, možete ih koristiti i za doručak kao sastavni deo kaša.

U suncokretu se nalaze sve esencijalne aminokiseline u većoj količini, kao što su linoleinska masna kiselina - omega 6, za koju je poznato da snižava nivo holesterola u krvi i oleinska kiselina - omega 9, koja čuva naše krvne sudove. Suncokretove semenke takođe sadrže i veću količinu vitamina E (50mg/100gr),veoma su dobar izvor i raznih minerala, kao i vitamina B kompleksa i vitamina A.


kukuruz kokicar

KUKURUZ KOKIČAR

Neto količina: 200g i 750g

Kokice su idealna užina za one koji vode računa o svom zdravlju. Iako sadrže svega 4% masti, kokice izazivaju dugotrajan osećaj sitosti. 

Sadrže veliku količinu antioksidanasa - materija koje štite organizam od tumora i starenja, jačajući pri tome imunitet. 

Zbog toga što obiluju dijetetskim vlaknima (celulozom) kokice potpomažu rad creva, čiste ih i vezuju toksine koje treba izbaciti iz organizma.



ovsene pahuljice
OVSENE PAHULJICE

Neto količina: 250g

Ovsene pahuljice sadrže b-glukane koji utiču na smanjenje nivoa negativnog holesterola, ne izazivaju nagle oscilacije šećera u krvi,  pa se preporučuju i osobama koje boluju od dijabetesa.
Idealna su namirnica za doručak, jer se sporo vare i ostavljaju dug osećaj sitosti.  Regulišu stolicu, čiste želudac i creva, tako da se redovnim konzumiranjem ove namirnice smanjuje rizik od nastanka tumora debelog creva, prostate, jajnika i drugih sličnih bolesti. Dodavanjem ovsenih pahuljica u testo, poboljšaćete kvalitet hleba, peciva i kolača. Pakovanje ovsenih pahuljica od 250g je dovoljno za 5 zdravih i hranljivih obroka.

Uputstvo za pripremu: 5 supenih kašika ovsenih pahuljica preliti sa 150ml vrele vode, promešati i ostaviti da odstoji 3-5 minuta. Dodati sveže ili sušeno seckano voće ili osladiti „LUČAR“ fruktozom po ukusu.


proso
PROSO

Neto količina: 500g

Kod našeg naroda proso je, pre pšenice, bilo osnovna hrana. Blagotvorno deluje na želudac, slezinu i gušteraču, potpomaže obnavljanje crevne flore. Zbog znatnih količina vitamina (E, provitamin A, vitamin B, niacin) proso efikasno ulepšava naš ten, kosu i nokte. Preporučuje se malokrvnim osobama, jer je bogato magnezijumom i gvožđem, kao i nezasićenim masnim kiselinama i pritom dugo održava osećaj sitosti.

Uputstvo za pripremu: u posudu sipajte vodu, posolite i kuvajte dok ne provri. Dodajte isprano proso (odnos vode i prosa treba da je 1:3). Smanjite temperaturu i kuvajte polupoklopljeno, bez mešanja, oko 15 minuta. Kad voda ispari, proso rastresite kineskim štapicem ili tankim nožem da se ne bi raspalo. Ostavite otklopljeno da se prohladi. Ovako pripremljeno proso je zdrav i jednostavan prilog uz bilo koje jelo.


griz
GRIZ PŠENIČNI

Neto količina: 500g

Pšenični griz se dobija mlevenjem središnjeg dela zrna pšenice. Karakterišu ga belo-žuta boja, ujednačena granulacija i velika moć upijanja. 

Zbog visokih nutritivnih i bioloških vrednosti koristi se za ishranu dece, ali se preporučuje i odraslim osobama. Griz je jedan od najboljih izvora proteina, bogat je esencijalnim mineralima (P, Mg, Ca, Fe). Ima visok sadržaj dijetetskih vlakana, a nizak sadržaj masti. 

Uputstvo za pripremu: odmeriti 2 kašike pšeničnog griza i polako sipati u 200ml vrelog mleka. Homogenizovati masu mešanjem. Kuvati 3 minuta. Zasladiti medom, dodati začine i suvo voće po ukusu.


ovas
OVAS

Neto količina: 500g

Ovas (Avenasativa) je žitarica kojoj se pridaje veliki značaj od strane nutricionista, jer sadrži rastvorljiva biljna vlakna koja doprinose snižavanju holesterola u krvi i održavanju šećera na normali. Iz tih razloga deluje povoljno na srce i krvne sudove i stabilizuje pritisak. Pomaže varenje, ima blago laksativno i umirujuće dejstvo. Zahvaljujući sadržaju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i vitamina grupe B povoljno deluje na zdravlje kostiju, vezivnih tkiva i lečenje malokrvnosti. 

Svi proizvodi od ovsa (ljušteni ovas, ovsene pahuljice, ovseno brašno) imaju identičnu hranljivu i biološku vrednost i sadrže ugljene hidrate, belančevine (oko 12%) i masti (oko 8,5%). Svakodnevno konzumiranje ovsenih pahuljica znatno može sniziti holesterol i regulisati šećer u krvi.


heljda
HELJDA

Neto količina: 500g

Heljda je namirnica od davnina poznata po svojim blagotvornim svojstvima. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Sadrži belančevine, masti, fosfor, gvožđe, kalcijum i različite dragocene mikroelemente. 

Ukoliko je redovan sastojak vaše ishrane, blagotvorno deluje na hipertenziju, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zračenja. 

Idealna je za osobe s poremećenom probavom, za decu i starije osobe. Kaša od heljde pomaže kod bolesti želuca i creva, kod malokrvnosti i gojaznosti, pa čak i pri nervnim rastrojstvima (visok sadržaj vitamina B).

pirinac dugog zrna
PIRINAČ DUGOG ZRNA

Neto količina: 500g i 750g

Pirinač je jednogodišnja biljka, poreklom iz jugoistočne Azije, koja se uzgaja već više od 5000 godina. Po zastupljenosti u poljoprivredi, pirinač je treći, odmah nakon kukuruza i pšenice. U Aziji je osnovna namirnica na kojoj se zasniva ljudska ishrana, ali je veoma popularan i na našim prostorima. 

Sam pirinač ne sadrži gluten. Najbolje ga je kombinovati sa susamom, lanom, semenkama bundeve i heljdom, jer povećavaju biološku vrednost pirinčanog obroka, a 50g pirinča izaziva jednaku sitost kao 200g hleba. Pirinač je jedna od najpoznatijih žitarica i prva žitarica koja se deci daje posle perioda dojenja. Sadrži esencijalne aminokiseline i skrob visoke svarljivosti, te je pogodan za ishranu sportista. Snižava krvni pritisak (posebno u kombinaciji sa heljdom), pomaže kod gastritisa, a u slučaju dijareje preporučuje se raskuvani pirinač.

Uputstvo za pripremu (za 4 porcije): potrebna vam je 1 šolja pirinča, 2 šolje vode, 1 mala kašika morske soli i 1 velika kašika biljnog ulja po izboru. Stavite pirinač i ulje u vodu, promešajte i pustite da proključa. Smanjite vatru, poklopite posudu i ostavite da se lagano kuva 15-20 minuta. Promešajte kašikom. Skonite sa vatre i ostavite poklopljenu posudu još desetak minuta, da pirinač upije svu vodu iz posude.


pirinac okruglog zrna

PIRINAČ OKRUGLOG ZRNA

Neto količina: 500g i 750g

Ovo je sorta pirinča koja je najpodesnija za kuvanje, jer se brzo kuva i manje “raspada”. 

Najsvarljivija je dijetalna hrana, te se preporučuje kod problema sa varenjem ili kod rekonvalescencije. Zbog bolje bioiskoristivosti, najbolje ga je kuvati zajedno sa oljuštenim prosom.

Pirinač okruglog zrna ima gotovo identične nutritivne osobine kao pirinač dugog zrna. Ni on prirodno ne sadrži gluten.



integralni pirinac
PIRINAČ INTEGRALNI


Neto količina: 500g i 750g

Integralni pirinač je idealno izbalansirana i lako svarljiva namirnica. Čine ga cela, neprerađena zrna pirinča sa klicom, unutrašnjim sadržajem i omotačem. Najviše hranljivih sastojaka se nalazi upravo u omotaču. Integralni pirinač je odličan neutralan prilog za najrazličitije vrste jela. Sadrži visok procenat biljnih vlakana, veoma je hranljiv i lako se vari. Bogat je mineralnim materijama i vitaminima B kompleksa, kao i aminokiselinama, te potpomaže izgradnju mišićne mase. Preporučuje se dojiljama, nezaobilazan je u dijetama pri lečenju crevnog i želudačnog katara, bolesti pluća, dijareje i preobilne menstruacije.

Uputstvo za pripremu: na šolju prebranog integralnog pirinča dodati tri šolje hladne vode i malo morske soli. Staviti da provri na jačoj temperaturi, zatim smanjiti vatru, poklopiti i ne mešajući kuvati 30-45 minuta, dok pirinač ne upije vodu. Skinuti posudu sa ringle, otklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Od jedne šolje presnog dobije se oko tri šolje kuvanog integralnog pirinča.


palenta kukuruzna
PALENTA KUKURUZNA

Neto količina: 500g i 750g

Palenta sadrži supstancu koja utiče na smanjenje lošeg LDL holesterola odgovornog za zakrečenje krvnih sudova i porast krvnog pritiska. Sadrži dosta kalijuma i fosfora, polako se vari, te ne izaziva nagle oscilacije šećera u krvi (smanjuje želju za slatkišima). 

Dugo održava osećaj sitosti, reguliše stolicu, čisti  želudac i creva od štetnih produkata, te smanjuje rizik od nastanka tumora debelog creva. Palentu treba da konzumiraju svi: deca, odrasli, starije osobe, sportisti.

Uputstvo za pripremu (za 4 porcije): u 0,5 litara vode staviti 20g biljne masnoće i malo soli. U ključalu vodu dodati 200g palente i lagano mešati još 2 minuta. Palenta se može servirati sa mlekom, jogurtom, voćnim sokom ili kao prilog uz različita jela.

socivo zeleno
SOČIVO ZELENO

Neto količina: 750g

Sočivo je mahunarka veoma bogata proteinima (“biljno meso”). Sadrži dosta vlakana, te povoljno deluje na organe za varenje, čisti jetru i smanjuje apetit. Ne diže naglo šećer u krvi, te je pogodno za ishranu dijabetičara. Sadrži značajne količine gvožđa i vitamina B kompleksa - pomaže kod anemije i pada imuniteta. Osim toga, pozitivno deluje na porast mišićne mase, regeneraciju nervnih ćelija, kožu, kosu i nokte.

Sočivo se može pripremati slično kao pasulj ili uz dodatak žitarica (proso, pirinač - sa kojim se najbolje kombinuje, pšenica, ječam, geršla, spelta, kinoa, heljda), jer se tako ostvaruje najbolji odnos amino kiselina. Može se pripremati i bez potapanja u vodu preko noći, ali se ovo ipak preporučuje. Takođe, veoma je zastupljeno u ishrani kao prilog uz meso i kao dodatak raznim salatama.


seme lana
SEME LANA

Neto količina: 500g

Semenke lana su u ljudskoj ishrani prisutne već hiljadama godina. Danas su one sastojci mnogih proizvoda koje koristimo na dnevnoj bazi, od krekera, preko zamrznutih vafla do zobene kaše. Laneno seme je nezaobilazna namirnica za dug i zdrav život.

Iako sadrže mnoge zdrave materije, najviše se izdvajaju po velikoj koncentraciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što ga čini veoma korisnim za regulisanje holesterola u krvi i dijabetesa. Tu su i lignani koji imaju antioksidantska i estrogena svojstva, a lan sadrži od 75-80 puta više ovih komponenti od bilo koje druge namirnice. Laneno seme je izuzetno bogato vlaknima, i to ona obe vrste, upijajuća i neupijajuća, te se smatra jednom od najvažnijih namirnica za poboljšanje rada creva i varenja hrane i zato ga veoma često možemo naći kao sastojak u zdravim šejkovima i detoks tretmanima.

Sadrži vitamine A, F, E i B grupe, kao i lecitin, koji ima sposobnost da sam rastvara masti i snižava holesterol. Na kraju, laneno seme sadrži supstance koje imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje kože, otklanjaju bore, podmlađuju i usporavaju proces starenja. Svakodnevno korišćenje lanenog semena u ishrani obezbeđuje pravilan rad srca, krvnih sudova, mozga i očiju.

Uputstvo za pripremu: semenke lana oprati i pomešati sa istom količinom susama, golice, suncokreta, ovsenih pahuljica i suvog grožđa. Dobijenu smešu preliti jogurtom ili mlekom sa niskim procentom masti i ostaviti da omekša. Dodati cimeta, rogača, kokosovog brašna ili meda po ukusu. Sirove ili propečene semenke lana možete dodati žitaricama ili muslijima za doručak, posipati njima sveži kravlji sir, kuvano povrće ili različite vrste salata.

psenica
PŠENICA


Neto količina: 750g

Pšenica je najpoznatija biljka na svetu. Pšenični hleb danas hrani preko 70% ljudske populacije. Ovo je drevna žitarica koja se počela uzgajati oko 7000 godina p.n.e, a zbog svoje velike važnosti deo je mnogih mitova, kultova i obreda u tradicionalnim kulturama širom sveta.

Na drugom je mestu po proizvodnji u svetu, odmah iza kukuruza. Može se konzumirati u obliku brašna, pahulja, bulgura, kus-kusa (drobljeno zrno), krupice (griza), celog zrna, mekinja (ljuske zrna) ili klica. Ima preko 1000 poznatih sorti pšenice, a najčešće se dele na tvrde, srednje tvrde i meke sorte. Svaki od ovih tipova ima posebnu primenu u proizvodnji hrane.

100g zrna pšenice sadrži oko 340kcal ili 1420 kJ, od čega oko 70% čine ugljeni hidrati. Od minerala, pšenica sadrži selen, fosfor, bakar, mangan, magnezijum,gvožđe i cink. Od vitamina sadrži mnogo tiamina, zatim niacin i piridoksin, a dobar je izvod pantotenske i folne kiseline.

Zdravstvena prednost pšenice zavisi od toga u kojoj meri se konzumira. Uvek se daje prednost celovitom zrnu u odnosu na oljušteno zrno pšenice. Hrana bogata netopljivim dijetetskim vlaknima kao što je celovito zrno pšenice potpomaže funkciju žuči, povećava osetljivost insulina i smanjuje trigliceride u krvi, a ima i blago laksativno delovanje, što pozitivno utiče na probavni sistem i metabolizam u celosti. Antioksidansi i fitonutrijenti iz celovitog zrna pšenice štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala, pa time smanjuju verovatnoću pojave malignih bolesti. Preporučuje se takođe i kod bolesti srca i krvnih sudova, deci za smanjenje verovatnoće od razvoja dečje astme. Vitamin E iz pšenične klice štiti sve naše ćelije i njihove membrane od oštećenja.

Pšenica belija je meka sorta pšenice, veoma pogodna za kuvanje celog zrna i popularna je u našem narodu kao glavni sastojak koljiva koje se priprema prilikom nekih pravoslavnih verskih praznika.

jecam
GERŠLA - OLJUŠTENI JEČAM


Neto količina: 750g

Ječam je pravo bogatstvo minerala. Sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, cink, gvožđe, selen, kalijum... Odličan je za probavu, kao regulator kiselosti u organizmu i za regulisanje holesterola u krvi. Nijedna druga žitarica nema tako mnogo nezasićenih masnih kiselina kao ječam i po tome je jedinstven.

Uputstvo za pripremu: šteta što se ječam (koji se u prodaji može naći i pod nazivom geršla) mnogo više ne koristi u ishrani, zbog svojih kvalitetnih sastojaka. Ječam se više upotrebljava u industrijskoj proizvodnji, naročito kao sirovina u proizvodnji piva, viskija, kvasa i ječmenog slada. Ipak, ječam se može koristiti u ishrani, kao celo zrno ili ječmeno brašno. Preporučuje se upotreba celog zrna. Kuvani ječam se može konzumirati kao prilog raznim jelima, slično kao što se koristi pirinač. Potrebno je da se kuva 1 sat. Ukus mu je blag, neutralan, takoreći bljutav. Koristi se i kao dodatak čorbama, u azijskoj kuhinji nezaobilazan je ječmeni miso. Neki prave i čaj od ječma.

speltaSPELTA

Neto količina: 500g

Spelta ili krupnik je drevna vrsta pšenice. Uzgaja se već 9000 godina i jedna je od najstarijih poljoprivrednih kultura koja je još uvek u upotrebi. U procesu uzgoja je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim i agrotehničkim uslovima, neotporna je na teške metale, samim tim se ne tretira pesticidima ni veštačkim đubrivom, a time je mnogo „čistija“ u pogledu štetnih materija. Veoma je bogatog nutritivnog sastava.

Ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno spelte u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su njena dijetetska vlakna vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Pošto su u zrnu spelte ti minerali vezani organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. U tradicionalnim kulturama, njena izvrsna prehrambena svojstva činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi organizam čoveka nakon bolesti ili velikih napora.

Spelta se konzumira u obliku celog zrna, pahulja, lomljenog zrna, klica, a najčešće se koristi za izradu brašna. Ima visok sadržaj glutena, ali mnogi ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte.


sojine ljuspiceSOJINE LJUSPICE

Neto količina: 250g

Zrno soje sadrži relativno malo kalorija, a dosta biljnih vlakana, proteina, minerala, vitamina i drugih korisnih supstanci. Može gotovo u potpunosti da zameni namirnice životinjskog porekla, kao što su meso i mleko.

Soja i njeni proizvodi mogu se koristiti samostalno u ishrani ili u kombinaciji sa žitaricama, povrćem, sosevima i prelivima.

Sojine ljuspice su teksturiran sojin proizvod koji svojim hemijskim sastavom i osobinom da lako prima ukuse predstavlja kompletnu ili delimičnu zamenu za mleveno meso. Koriste se u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji, ali se i osobama koje jedu meso preporučuje da u svojoj ishrani umesto mesa delimično koriste sojine ljuspice, jer time smanjuju prisustvo holesterola, a povećavaju prisustvo biljnih proteina i vlakana u ishrani.

pasulj
PASULJ


Neto količina: 750g

Bogatstvo minerala, vitamina, složenih ugljenih hidrata, a pre svega proteina, svrstavaju sve vrste pasulja i sočiva (mahunarki) u red namirnica sa velikom nutritivnom vrednošću. Pasulj se s pravom naziva “biljno meso”, jer osim cistina i metionina sadrži i sve ostale aminokiseline. Zbog ovog svojstva odlično se kombinuje  sa žitaricama kao što su proso, integralni pirinač, pšenica ili ječam (geršla). Zbog visokog sadržaja belančevina nije ih potrebno kombinovati sa mesom.

Pasulj je bogat vitaminima i mineralima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, vitamini B kompleksa. Sadrži veliku količinu biljnih vlakana, posebno sirovih - kao što je celuloza, tako da ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt i tako deluje preventivno protiv nastanka opstipacije, hemoroida, raka debelog creva. Rastvorljiva biljna vlakna povoljno utiču na snižavanje štetnog LDL holesterola i regulaciju šećera u krvi.

Pasuljica je sorta pasulja tanke ljuske i sitnog, belog zrna, koja zahteva najkraće vreme termičke obrade. Najsvarljivija je sorta pasulja i najređe od svih sorti izaziva pojavu nadimanja stomaka.

Gradištanac je beli pasulj srednje veličine i duguljastog zrna. Naziva se još i alubia. Izuzetno je bogat dijetetskim vlaknima. Redovnom upotrebom gradištanca u ishrani najverovatnije će doći do smanjenja štetnog serumskog holesterola u krvi.

Trešnjevac je vrsta pasulja srednje veličine sa šarenim, zrnom (od bele, preko žućkaste i ružičaste, do crvene i smeđe boje), ovalnog ili duguljastog oblika zrna. On sadrži biljne pigmente koji u našem organizmu preuzimaju ulogu antioksidanasa. Antioksidansi svojim delovanjem jačaju odbrambeni sistem organizma i onesposobljavaju slobodne radikale, koji su uzročnici mnogih bolesti savremenog čoveka.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

SME SRBIJA 2022

SME Srbija 2022

ZLATNA IZVRSNOST 2019.

Zlatna izvrsnost 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.