ZDRAVA TEMA NEDELJE


engleski


Smokve i kajsije

SMOKVE I KAJSIJE

Smokve i kajsije, kao namirnice koje imaju slične biološke vrednosti i koje se međusobno nadopunjuju, imaju i svoju suvu, odnosno sušenu „verziju“. Svi znamo koliko su ukusne i ovo voće bi trebalo da jedu svi, izuzev dijabetičara.

Suve kajsije sadrže antioksidante koji nas štite od mnogih vrsta tumorskih poremećaja. Zahvaljujući vitaminima B grupe pomažu nam u regeneraciji, maloj deci pomažu u rastu i razvijanju, posebno zbog toga što imaju dosta i kalcijuma i fosfora. Osobe koje pate od anemije (malokrvnosti) treba da jedu suve kajsije, jer imaju dosta gvožđa. Sa druge strane, smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. Pet smokava obezbeđuje više od 20% preporučene dnevne količine vlakana. Zato smokve efikasno pomažu organima za varenje, imaju  laksativne osobine i preporučuju se osobama koje pate od hroničnog zatvora. Smokve su takođe dobar izvor kalcijuma, minerala koji između ostalog utiče na gustinu kostiju. Smokve snižavaju nivo triglicerida i holesterola u krvi. Suve smokve imaju visok procenat prostih šećera, glukoze i fruktoze, pa su izuzetan izvor energije potreban sportistima i odlična zamena za beli šećer. Preporučuju se i protiv nesanice (sadrže triptofan) i pomažu mozgu da bolje iskoristi glukozu.

_______________________________________________________________________

Cimet


CIMET

Cimet je ukusаn i koristаn zаčin koji može poboljšаti zdrаvlje. Efikаsno se koristi protiv mnogih bolesti i infekcijа. Uspešan je u poboljšаnju probаve, disаnjа, kаo i zа poboljšanje pamćenja, rаspoloženja i kognitivnih sposobnosti. Gojаzne osobe i drugi koji žele dа kontrolišu težinu trebа da dodаju cimet u ishrаnu. Nаjbolja preporukа zа dnevni iznos unetog cimetа zа kontrolu problemа dijаbetesа, šećera u krvi, LDL holesterolа i nivo trigliceridа ukаzuju da treba koristiti polovinu kаšičice dnevno. Postoji mnogo nаčinа dа koriste cimet u ishrаni, dа izgubite težinu. Pospite cimetom deserte, žitаrice, jаbuke i drugo voće, pirinčane GOOD FOOD galete ili gа umešаjte u puter ili krem sir. Koristite štаp cimetа u toplom čаju ili ga dodajte u kаfu, kаkаo ili kаpućino kada počinjete svoj dаn.

Kod gojаznih dijаbetičаrа cimet je dao dobre rezultаte u redukciji inflаmаcije, kod oksidаtivnog stresa i kod smanjenja količine masti i sala. Cimet pomаže u kontroli nivoа šećerа u krvi i pomаže insulinu da rаdi efikаsnije. Kаo аntioksidаns, cimet pomаže u borbi protiv upаle, stresa i oksidаcije. Ovo je korisno zа mršаvljenje, jer se smanjuje nivo šećerа u krvi, a i pozitivno utiče na nivo energije, upаle i na funkcionisanje imunog sistema. U asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR može se nabaviti rinfuzni cimet, cimet u štapićima, razne već pripremljene smeše kaša, keksovi za dijabetičare sa cimetom, prirodni zdravi sokovi sa cimetom, itd.

________________________________________________________________________________________________

Med

MED - IZVOR ZDRAVLJA

Med se smatra visoko kvalitetnom hranom koja ima hranljivu, biološko - dijetetsku i lekovitu ulogu. Zbog toga što zreo med sadrži oko 60 vrsta različitih hemijskih jedinjenja trebalo bi ga koristiti svakodnevno u ishrani. Svaki prirodan med u svom sastavu ima ugljene hidrate, proteine, slobodne aminokiseline, mineralne materije, vitamine A, E, K i vitamine B grupe, organske kiseline, enzime, hormone, etarska ulja, terpene, sterole, fosfatide, proste lipide i drugim rečima sve ono što je našem organizmu potrebno svakodnevno.  Sastav meda zavisi od biljaka sa kojih se hrane pčele. U medu su zastupljeni najviše monosaharidi – glukoza i fruktoza, ali i ostali kompleksniji šećeri (disaharidi, trisaharidi, polisaharidi, pentozani i dr.) tako da med sporije povišava koncentraciju glukoze u krvi i najmanje od svih poznatih “šećernih koncentrata” opterećuje bubrege. Osim slatkog ukusa meda koji potiče od ugljenih hidrata, jedna vrsta šećera (dekstrini) medu daje svojstvo lepljivosti. Kada nešto sladimo medom najmanje oštećujemo sluznicu zida želuca i creva.

Proteini i azotne materije meda sadrže velik broj aminokiselina (histidin, lizin, metionin, cistin, tirozin, valin, treonin) koje mi nismo u stanju da stvorimo u svom organizmu, a trebaju nam svakodnevno zbog regeneracije. Ostale biološki vredne materije u medu (antocijani, flavonoidi, eterična ulja, dijastaze, invertaze, katalaze, peroksidaze, fitoncidi, glikooksidaze, više od 20 mineralnih materija i sl.) su upravo ono što med svrstava u namirnice koje se ne kvare, u njemu se ne mogu razvijati mikroorganizmi, a sa druge strane nama je i namirnica i lek.

Protiv nazeba, kašlja, bolesti gornjih respiratornih puteva treba koristiti lipov med, sa limunovim sokom ili sa malo rena. Med posebno treba da koriste osobe koje su pothranjene, imaju poremećaj nadbubrežne žlezde, anemiju - malokrvnost, pate od nesanice i poremećaja koncentracije, boluju od poremećaja jetre (posebno sa ruzmarinom). Med poboljšava rad bubrega, a spolja se koristi za lečenje rana, opekotina i čireva na koži.

U asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR nalazi se više vrsta meda, polen, matični mleč, propolis, pčelinje saće sa medom koje izvanredno čisti zube, leči rane i lenja creva. Kao nutricionista posavetovao bih da se med uvek razblaži sa vodom, jer najbolje deluje na organizam. Osobe koje muči kiselina treba da uvek pre obroka uzmu kašikicu meda razmućenu u hladnoj vodi.

________________________________________________________________________________________________

Leblebija


NAUT / LEBLEBIJA

Naut je mahunarka koja se uzgaja od Makedonije, pa sve do Bliskog Istoka. U našem narodu se obično za sirovo zrno koristi izraz naut, a za pečeno ili sušeno – leblebija. Za naut je u poslednje vreme interesovanje pojačano, jer ova mahunarka ne sadrži gluten, tako da se nautovo brašno koristi za pripremu bezglutenskog hleba i peciva. Naut se takođe koristi u pripremi supa, variva, salata i sl., a sušena leblebija za grickanje, kao zamena za orah, kafu, puter, itd.

Naut je polazna namirnica za pravljenje humusa, zajedno sa pastom od susama, belim lukom, maslinovim uljem, tamari sosom, peršunovim listom, limunom, pistaćima, šitake gljivama, itd. Trebalo bi ga koristiti u ishrani, jer ima dosta proteina, a nema holesterola, tako da je, u kombinaciji sa sojom, heljdom ili žitaricama (pirinčem, speltom, amarantom ili kinoom), dobra zamena za meso. Svako ko ima problema sa iscrpljenošću, zamorom, oticanjem ruku ili nogu, poremećajem jetre, teškoćama sa varenjem ili stolicom, sa krvnim pritiskom, holesterolom, treba da koristi naut u ishrani. Recimo, ako neko ko ima povišen holesterol, počne da jede leblebiju i ništa drugo ne menja drugo u jelovniku, spustiće holesterol u krvi za oko 10%.

Naut je poželjno da koriste i dijabetičari, sportisti, osobe koje su podložne infekcijama. Još jedna zanimljivost vezana za leblebiju - majke koje doje decu, ako koriste leblebiju u ishrani, povećavaju količinu mleka. U veleprodaji zdrave hrane LUČAR i supermarketu PALMA se mogu nabaviti naut sirovi i sušeni – leblebija, nautovo brašno, gotovi humus namazi, kao i svi drugi danas pomenuti proizvodi.

________________________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

SME SRBIJA 2022

SME Srbija 2022

ZLATNA IZVRSNOST 2019.

Zlatna izvrsnost 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.