GLOSARIJUM - manje poznati pojmovi

english

aronija


ARONIJA CRNOPLODNA
Crnoplodna aronija (Lat. Aronia Melanocarpa) je dospela u Evropu iz istočnog dela Severne Amerike. Aroniju, kao hranu i lek, su prvi počeli upotrebljavati Severnoamerički Indijanci. Sok, odnosno čaj od aronije, je vrlo lekovit i okrepljujući napitak, koji se preporučuje starijim, kao i mlađim osobama. Nema propratnih efekata, u svakom slučaju povoljno deluje na imunološki sistem, na otpornost organizma i poboljšava krvnu sliku. Mogu se pripremati i ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei ili sirupi. Zreli, slatkasto kiselkasti plodovi aronije mogu se jesti sveži bez ograničenja, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Plodovi se mogu osušiti i samleti i kao brašno dodavati testu za hleb, peciva i kolače.

ulje crnog kima

CRNI KIM (ULJE)
Najbolje rezultate do sada ulje crnog kima (Lat. Nigella Sativa) je dalo kod lečenja astme, alergija, dijabetesa i problema sa probavom. Savremene loše navike u ishrani, zagađena sredina i stres, razaraju naš imunološki sistem. Ovo slabljenje imuniteta dovodi do mnogih bolesti. Zahvaljujući polizasićenim masnim kiselinama koje sadrži, crni kim reguliše funkcionisanje imunog sistema i na taj način leči ne samo bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema, već i one kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija.

ulje divljeg origana

DIVLJI ORIGANO (ULJE)
Za ulje divljeg origana (Lat. Origanum Minutiflorum) je još od ranije utvrđeno i naučno dokazano da je jedan od najefikasnijih i najpouzdanijih antibiotika širokog spektra. Potpuno je prirodan, a samim tim i bezbedan za korišćenje. Glavni aktivni sastojak samog divljeg origana je karvakol, koji ima najveći uticaj na antibakterijska, antivirusna, antiseptička, antioksidativna, antifungalna i protivparazitna svojstva divljeg origana. Dokazano eliminiše gljivicu kandidu, bakterije Ešerihiju koli, salmonelu, stafilokoke i još preko 20 drugih bakterija. Može pomoći kod zdravstvenih tegoba, kao što su: alergije, polenske groznice, bronhitisa, kašlja, cistične fibroze, upale pluća, sinusa i krajnika, laringitisa, tuberkuloze i mnogih drugih.

maticni mlec
MATIČNI MLEČ
Jedan od najcenjenijih pčelinjih proizvoda jeste upravo matični mleč – vrlo gusta, hranljiva, kremasta tečnost, specifičnog mirisa i pomalo kiselo-ljutkastog ukusa. Pčele hrane svoje larve upravo matičnim mlečom, u prvim danima njihovog života, a luče ga i mlade pčele. U sastavu matičnog mleča nalaze se: vitamini, belančevine, masti, šećeri, voda, aminokiseline i dr. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno je značajan u jačanju imuniteta, poboljšavanju krvne slike, kod ubrzavanja oporavka rekonvalescenata, u regulisanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, u podsticanju rasta i razvoja kod dece. Takođe, matični mleč regeneriše organizam, reguliše metabolizam i vraća snagu.

propolis
PROPOLIS
Za propolis, lepljivu, smolastu materiju koju pčele sakupljaju sa pupoljaka, je dokazano da je odličan antivirusni lek. S obzirom na to da sprečava širenje virusa (flavonidi iz propolisa se vezuju direktno za virus) i jača imunološki sistem, preporučuje se da, u preventivne svrhe, tokom meseci kada vladaju prehlade i grip koristite 15 do 20 kapi propolisa dnevno. Obično se nakapaju na kristalisani med ili se rastvore u mlakom čaju ili mleku. Propolis se, takođe, uspešno koristi u prevenciji herpesa oko usana, u sprečavanju migrenozne glavobolje, može biti prava zamena za lekove kod većine plućnih bolesti, ima izraženo protivzapaljensko delovanje, te naročito pomaže kod astme i alergija.

reishi
REIŠI (REISHI) GLJIVA
Od svih lekovitih vrsta gljiva, reishi ima najdužu tradiciju – skoro 2000 godina u Japanu i 4000 godina u Kini, gde je poznata kao „biljka dugovečnosti“. U poslednjih 20-ak godina, preparati sačinjeni na bazi ove gljive potvrđuju visoki stepen njenog lekovitog svojstva i njen uticaj na različita oboljenja, kao što su: nesanica, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, bolesti krvotoka i srca, alergije. Reiši gljiva, takođe, podstiče imuni sistem, čisti organizam od otrova, štiti od bolesti, deluje na rad srca, obnavlja ćelije organizma, utiče na stanje kože, usporava starenje i vraća ravnotežu organizmu.

sii take
ŠII TAKE GLJIVA
Šii take gljiva, koja pripada grupi jestivih delikatesnih gljiva, poznata je od davnina u Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama, a u poslednje vreme sve više i kod nas. Osim što se koristi u ishrani, blagotvorno utiče i na mnoga oboljenja. Pomaže kod tumora debelog creva, jetre, dojke i pluća. Ne deluje direktno na tumor, ali stimuliše u organizmu stvaranje makrofaga, prirodnih ćelija, ubica tumora. Takođe, šii take gljiva jača imunitet, poboljšava sveukupno stanje organizma, pomaže kod slučajeva groznice, te je kao takva veoma značajna za osobe koje su hronično iscrpljene i zamorene, usled duže bolesti ili napornog posla.

umeboshi
UMEBOŠI (UMEBOSHI) ŠLJIVA
Još jedna od tradicionalnih japanskih namirnica koja sve više ulazi u upotrebu i na našim prostorima. Osim što normalizuje i stimuliše apetit, umeboši šljiva ublažava crevna oboljenja, smanjuje kiselost u želucu, pomaže kod trovanja hranom, dijareje, zatvora i želudačnih tegoba, sprečava i otklanja umor, stimuliše izbacivanje štetnih materija i otrova iz organizma, obnavlja energiju, podmlađuje organizam i povećava opštu vitalnost. Dobrom se pokazala i kod otklanjanja glavobolje.

zlatna maka
ZLATNA MAKA

Maka (Lat. Lepidium Meyenii) je koren vrlo sličan rotkvici, izvorno iz Perua, gde uspeva na visokim platoima Anda. U čitavom svetu ovo je jedina biljka koja se koristi u ljudskoj ishrani, a da uspeva na visinama preko 4000 metara. Naučno je dokazano da ova biljka spada u red adaptogena, biljaka koje podižu otpornost na bolesti, normalizuju funkcionisanje ljudskog organizma, podstiču fizičko i mentalno zdravlje, a da pri tom nemaju nikakve negativne posledice na ljudski organizam.

chia
CHIA (ČIA) SEME

Semenke čia (Lat. salvia hispanica) se svrstavaju u grupu metvica, biljaka u koju spada i nana. Ova “super hrana” raste u južnoj Americi, gde se koristi od davnina. Neka južnoamerička plemena su ih koristila kao sredstvo plaćanja umesto novca, a reč „chia‟ u stvari znači “snaga” na jeziku Maja.

Čia semenke su izuzetno bogate hranljivim materijama: bogate vlaknima, nezasićenim (Omega-3) masnim kiselinama, proteinima, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Takođe sadrže cink, mangan, vitamine A, D, E, K, i vitamine B grupe. Ne sadrže gluten i preporučuju se svima, jer su, pored svoje neosporne hranljive vrednosti, još i prijatnog ukusa. Čia semenke u ishrani mogu potpuno zameniti žitarice, a mogu se i mešati sa drugim zrnevljem ili njihovim mlinskim proizvodima. Semenke čia deluju na više načina, unapređujući naše zdravlje, jer sadrže:

  • oko 20% proteina
  • pet puta više kalcijuma od mleka
  • sedam puta više vitamina C od narandže
  • tri puta više gvožđa od spanaća
  • dva puta više kalijuma od banana


Zbog visoke koncentracije vlakana, čia semenke poboljšavaju probavu i pozitivno utiču na simptome bolesti probavnog sistema. Visok sadržaj Omega-3 masnih kiselina svrstava ih među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Veoma su snažan antioksidant, imaju četiri puta veću vrednost orac* jedinica od borovnice. Imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato su veoma korisna namirnica kod dijabetesa. Osim toga, podstiču zdravlje kože, kose i noktiju.

kinoa
KINOA SEME
Kinoa je bila osnovna namirnica Inka još pre 6000 godina. Danas je upotrebljavaju astronauti na putovanjima u svemir, pošto je odlično izbalansirana i skoro kompletna namirnica.

Iz ovoga zaključujemo da je kinoa hrana prošlosti i budućnosti, prepuna korisnih nutrijenata. Između ostalog sadrži:

  • mononezasićene masti korisne za zdravlje srca, kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline
  • antioksidante - fitonutrijente koji se zovu flavonoidi
  • esencijalne minerale među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum
  • vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E
  • celulozu - dijetalna vlakna

Zrno kinoe se sastoji od 60% klice, te obezbeđuje veliku količinu korisne energije. Nutritivna vrednost kinoe je slična žitaricama, što znači da je izvrstan izvor ugljenih hidrata. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla, jer ono po čemu se ova pseudo-žitarica naročito ističe jeste visok sadržaj proteina. Najbitniji među njima su lizin i izoleucin, aminokiseline kojima su žitarice inače veoma siromašne ili ih uopšte ne sadrže. Ukupna količina proteina u kinoi varira, u zavisnosti od sorte, od 10,4% do 17,0%.

Takođe je bogat izvor upijajućih vlakana koja na indirektan način doprinose kontrolisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa. Celuloza, tj. dijetetska vlakna iz kinoe, pomešana sa žučnom kiselinom, luče se u organizam i pomažu kod regulacije lošeg LDL holesterola.

Ova namirnica je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma - zbog vlakana i proteina koje sadrži. Posle konzumiranja kinoe duže se osećamo sitima, a vlakna potpomažu rad creva.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

POTREBNI TRGOVCI

Lučar - potrebni trgovci i trgovkinje

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

RIBNJAK LUČAR

ribnjak lucar

VIDEO PREZENTACIJA

video prezentacija


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis