ZDRAVA TEMA NEDELJE


engleski


Heljda, proso, spelta, lan

HELJDA, PROSO, SPELTA, LAN - DRAGOCENE DREVNE NAMIRNICE

Heljda je namirnica od davnina poznata po svojim blagotvornim svojstvima. Odnedavno smo svedoci njenog povratka na naše trpeze, pod parolom zdrave hrane - zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Po vitaminskom sastavu zrno heljde slično je žitaricama. Osim toga, sadrži belančevine, masti, fosfor, gvožđe, kalcijum i različite dragocene mikroelemente. Ukoliko je redovan sastojak Vaše ishrane, blagotvorno deluje na hipertenziju, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zračenja. Idealna je za osobe s poremećenom probavom, za decu i starije osobe. Kaša od heljde pomaže kod bolesti želuca i creva, kod malokrvnosti i gojaznosti, pa čak i pri nervnim rastrojstvima (visok sadžaj vitamina B).

Još jedna drevna, donedavno zanemarena zdrava namirnica - proso, koja je korišćena još u kamenom dobu, vraća se na trpezu. Seme prosa je visoko hranljivo, sa najmanje alergenih sastojaka, pa ga u ishrani bez ograničenja mogu koristiti svi. Blagog je ukusa, pomalo nalik orahu, sa sadržajem belančevina od blizu 15 procenata. Proso je bogato vitaminima B kompleksa (blagotvorno deluje na kožu i kosu, hrani mozak), vlaknima i mineralnim materijama (pomaže pri varenju), a pre svega gvožđem (preporučuje se kod malokrvnosti), magnezijumom, fosforom i kalijumom (jača kosti).

Spelta je jedna od prvih žitarica, uzgajana još u praistoriji i jedina namirnica koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. To znači da nam integralno brašno spelte obezbeđuje sve potrebne hranljive materije, u prirodno idealnom balansu. Spelta ima visok sadržaj glutena, tako da se njeno brašno može koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja.

I na kraju lan, kome su još stari Rimljani priznavali lekovita svojstva, a Hipokrat ga je koristio kao jedan od izvornih lekova , konačno se u  velikom stilu vraća u našu ishranu. Kako i ne bi, kad poseduje 7 svojstava koja doprinose našem zdravlju:

- visok sadržaj omega 3 smanjuje nivo holesterola, te lan služi kao “čistač” krvotoka i čuva naše srce,
- pomaže pri probavi, jer je prirodni lubrikant i bogat je izvor vlakana – pripisuju mu se i antikancerogena svojstva,
- jača imunitet,
- sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga – majke u trudnoći i tokom dojenja treba da koriste lan,
- blagotvorno deluje na kosu i suvu kožu sa ekcemima ili preosetljivu na sunce,
- stabilizuje nivo šećera u krvi, pa pomaže kod tegoba izazvanih dijabetesom,
- esencijalne masne kiseline pomažu razgradnji nezdravih masnoća u telu, pa je lan odličan sastojak dijeta za mršavljenje.

_______________________________________________________________________

Alergije


PROLEĆNE ALERGIJE

Svi smo se obradovali skorom proleću, ali sa njegovim dolaskom u vazduhu ima sve više alergena koji obično izazivaju promene na gornjim respiratornim putevima ili na koži. Većina ljudi pretpostavlja na šta je alergična, mnogi su radili alergo testove i znaju na šta su konkretno alergični, ali ne znaju kako da se bore protiv toga.

Alergija je drugačija reakcija imunog sistema od uobičajene, preosetljivost je možda najadekvatnija reč. Kada se prvi put dođe u dodir sa nekim alergenom, organizam to zapamti i stvori odgovor na drugi kontakt  - to je momenat kada postajemo svesni da smo na nešto alergični. Najčešće usledi burna reakcija u kojoj se organizam trudi da izbaci čestice koje ga iritiraju – curi nam nos, kašljemo, pojačano lučimo suze, pojavljuje se crvenilo kože, osipi, plikovi, svrab i slično.

Teoretski je lako boriti se protiv alergija, praktično mnogo teže. Najčešće se, u terapeutske svrhe, koriste samo kortikosteroidi, ali duga upotreba kortikosteroida može da ima negativne posledice.

Ono što je najvažnije – treba se kloniti alergena. Najbolje bi bilo da se na more ode u rano proleće i vrati u novembru. No pošto većina nas ne može sebi da priušti ovakav luksuz, moramo se obratiti lekaru ili nutricionisti, koji mogu da nam, u odnosu na uzrok preosetljivosti, pomognu da napravimo preduslove za što slabiju alergijsku reakciju.

Sebi možemo pomoći i tako što ćemo uzimati hranu i preparate kojima se napadnuta sluznica ili koža najbolje regeneriše i kojima se ona mehanički štiti od alergena. Treba dolaziti u dodir sa što manje hemijskih sredstava i sličnih proizvoda koji nadražuju sluznicu. Koža bi trebala takođe da se tretira potpuno prirodnim sredstvima i na taj način da negativan uticaj alergije svedemo na što manju meru. Naravno i čajevi dolaze u obzir, u skladu sa alergijskom reakcijom konzumira se i određeni čaj.

________________________________________________________________________________________________

Jezgrasto voće

JEZGRASTO VOĆE - IZVOR ZDRAVLJA

Često zaboravljamo koje sve dobrobiti možemo imati od konzumiranja kikirikija, badema, lešnika i ostalih orašastih plodova. Podsećamo Vas na ono što vegetarijanci dobro znaju - jezgrasto voće može biti zamena na meso. Ono obiluje proteinima neophodnim za naše zdravlje i sadrži mnogo onih dobrih, nezasićenih masti, korisnih za pravilno funkcionisanje organizma.

Ako pak ne postite, ali imate povišen krvni pritisak, holesterol ili giht treba da smanjite ili potpuno izbacite meso i prerađevine od mesa iz ishrane. Idealna zamena za ove namirnice je jezgrasto voće. Dijabetičari takođe mogu jesti sve vrste jezgrastog voća, kao i sportisti. Trudnicama su ove namirnice čak neophodne, a za decu - badem, suvo pečeni, neslani kikiriki, ili nešto slično, odlična je zamena za sve one masne i nezdrave grickalice, koje inače jedu.

Naš savet za ovu nedelju: jedite ukusno jezgrasto voće da biste bili zdravi, puni energije, da biste imali lepu kožu, bistar um i čiste krvne sudove. Svakog dana po malo. Idealna užina u ovo još uvek hladno vreme kad nam treba energije je šaka ili dve jezgrastog voća, a uz to fin čaj, na primer brusnica, kamilica ili nana.

________________________________________________________________________________________________

Aronija


ARONIJA

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, najviše liči na borovnicu, a dobila je naziv sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir, a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature. Raste u obliku grma, jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Severnoamerički Indijanci koristili su aroniju za ishranu tako što su plodove sušili ili mleli, pa ih kombinovali sa mesom i kao dodatak pogačama. Sveže plodove upotrebljavali su najćešće kao lek za stomačne tegobe, a čaj od listova aronije za vidanje rana. Do skoro slabo poznata, danas se sibirska borovnica može nabaviti i u našoj zemlji. Zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu.

Aronija pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova, anemije, kod različitih oboljenja organa za varenje, pluća, bubrega, kod zarastanja rana, kod tumorskih bolesnika, kod dijabetičara, kod oslabljenog imuniteta. Neželjenih propratnih efekata nema. Na osnovu naučnih ispitivanja širom sveta aroniju mogu koristiti i zdravi i bolesni, mladi, stari. U ponudi supremarketa PALMA se nalazi sušena aronija i kandirana aronija, voćni čajevi aronije, sirup od aronije i matični sok aronije. Proizvodi se pravilno  čuvaju, tako da su svi naši kupci sigurni da kupuju kvalitetan i ispravan proizvod.

Zbog toga što se aronija u asortimanu veleprodaje LUČAR može naći u različitim oblicima, najbolje bi bilo da, ukoliko želite da počnete da koristite aroniju, dođete na konsultaciju sa nutricionistom, u supermarket Palma na staroj Detelinari i da ponesete svoje lekarske nalaze. Tako će Vam najlakše i najbolje odrediti količinu i vrstu proizvoda od aronije koja vam je potrebna.

________________________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

ZLATNA IZVRSNOST 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.