ZDRAVA TEMA NEDELJE


engleskiKokosovo ulje

KOKOSOVO ULJE

Hladno presovano jestivo biljno ulje od punomasnog kokosovog brašna (kopre) je proizvod visokog kvaliteta i specifičnog nutritivnog sastava. Prijatne je, blago slatkaste arome karakteristične za kokos. Ovo je ulje sa očuvanim prirodnim svojstvima, bez ikakvih dodataka, naknadne obrade ili rafinacije. Veoma je stabilno i izuzetno lako se vari, pošto ima visok sadržaj triglicerida srednjeg lanca (MCT). Takođe, sadrži laurinsku kiselinu koja se nalazi u majčinom mleku. Na sobnoj temperaturi (do 22°C) je u čvrstom stanju, a na višoj temperaturi postaje potpuno bezbojno, providno ulje. 

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih zdravstvenih problema i preporučuje se kao pomoćno prirodno sredstvo za sprečavanje nastanka i lečenje sledećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak. Pomaže kod jačanja imuniteta, održavanja normalnog nivoa holesterola, reguliše varenje i metabolizam, pomaže kod očuvanja funkcije štitne žlezde. Ima antivirusno, protivgljivično i antibakterijsko dejstvo, pa vrlo efikasno deluje protiv infekcija - ubija viruse koji izazivaju boginje, grip, herpes, hepatitis i slično, zatim bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, mokraćnih kanala, upalu pluća, gonoreju i dr. 

Upotreba: hladno ceđeno kokosovo ulje široko je prihvaćeno kao funkcionalna hrana, u ishrani se koristi kao namaz ili dodatak za pripremanje različitih jela, posebno poslastica. Ima široku primenu i u kozmetici, posebno za negu kože. Korišćenje kokosovog ulja u kozmetičke svrhe kod kuće predstavlja značajnu uštedu za vaš budžet:

1. SKIDANJE ŠMINKE - na tufer nanesite malo kokosovog ulja i njime skinite šminku. Rezultati su zapanjujući! Čisti pore dubinski i otklanja ostatke šminke. Jedna kap je dovoljna da skine šminku sa celog lica, a pritom neguje i hidrira kožu.
2. ZA SJAJ I ZDRAVLJE KOSE - redovno stavljajte kokosovo ulje na krajeve oprane i osušene kose. Začudićete se rezultatima! Savršeno čuva krajeve od pucanja i daje dodatni sjaj vašoj kosi. Ukoliko imate izrazito suvu i kovrdžavu kosu, možete ga koristiti i umesto balzama, pa isprati.
3. ZDRAVIJE TREPAVICE - na tufer stavite malu kap kokosovog ulja i njime skidajte maskaru. Ovo će čuvati vaše trepavice i podstaći nove da rastu.
4. GLATKA STOPALA - utrljajte kokosovo ulje na oštećene delove kože stopala. Ono će omekšati kožu i nakon mesec dana korišćenja vaša će stopala biti glatka i besprekorna!

_______________________________________________________________________

Metereopatija i ishrana

METEREOPATIJA I ISHRANA

Došlo nam je proleće, a sa njim i kiše i promena metereoloških faktora koji utiču na zdravlje. Ljudsko telo „prati“ spoljne uticaje, reaguje na njih i ako u okviru organizma neki odbrambeni mehanizam „zataji“ dolazi do različitih tegoba. Tegobe su najčešće prolaznog karaktera, mlađa populacija ih lakše podnosi, dok osobe sa hroničnim tegobama, žene u menopauzi i osobe koje su pretrpele fizička oštećenja imaju pojavu metereopatskih promena opšteg zdravstvenog stanja.

Pad temperature, povećana vlažnost vazduha, vetar, oscilacije vazdušnog pritiska, kiša, efekat jonizacije su najčešći klimatski  faktori - izazivači metereopatskih  simptoma. Umor, apatija, reumatski bolovi na području starih povreda i ožiljaka, glavobolja, depresija, smanjenje apetita i pojačane tegobe hroničnih oboljenja mogu da budu posledica buduće promene vremena.

Nekoliko dana pre promene vremena se dešavaju promene vazdušnog pritiska i vlažnosti vazduha, koje osobama koje boluju od kardiovaskularnih poremećaja ili su pušači mogu povećati verovatnoću moždanog udara. Osobama koje boluju od hroničnih bolesti organa za disanje, hladno vreme stvara preduslove za razvoj asmatičnih napada, upale bronhija i pluća, pogoršanje enfizema i sl. Osobe koje imaju problema sa gastritisom, čirom ili promenama na debelom crevu najviše pate u ovo doba godine.

Prevencija metereopatskih tegoba nije univerzalna, jer zavisi od sistema organa na kojima se ispoljava. Nije dobro posezati za lekovima na svoju ruku, jer to može imati za posledicu komplikacije opšteg stanja organizma. Idealno bi bilo što više uzimati hranu bogatu vitaminima i mineralima, koja nema visok procenat masti, izbegavati alkoholna pića i uzimati pomoćna lekovita sredstva, kojih u asortimanu veleprodaje zdrave hrane LUČAR ima za gotovo svaki simptomatski segment metereopatskih tegoba.

Svako ko ima problema sa niskim pritiskom bi trebalo da pije zeleni ili crni čaj, da koristi himalajsku ili susamovu so, da jede indijski orah, itd. Osobe sa digestivnim problemima treba da uzimaju lakosvarljivu hranu koja je bogata enzimima, reumatski bolovi bi trebali da se tretiraju preparatima na bazi magnezijuma, respiratorne tegobe bi trebalo sanirati hranom koja ima veće količine vitamina A, čajevima koji smanjuju upalu respirativnog trakta.

________________________________________________________________________________________________

Prolećne alergije

PROLEĆNE ALERGIJE

Svi smo se obradovali skorom proleću, ali sa njegovim dolaskom u vazduhu ima sve više alergena koji obično izazivaju promene na gornjim respiratornim putevima ili na koži. Većina ljudi pretpostavlja na šta je alergična, mnogi su radili alergo testove i znaju na šta su konkretno alergični, ali ne znaju kako da se bore protiv toga.

Alergija je drugačija reakcija imunog sistema od uobičajene, preosetljivost je možda najadekvatnija reč. Kada se prvi put dođe u dodir sa nekim alergenom, organizam to zapamti i stvori odgovor na drugi kontakt  - to je momenat kada postajemo svesni da smo na nešto alergični. Najčešće usledi burna reakcija u kojoj se organizam trudi da izbaci čestice koje ga iritiraju – curi nam nos, kašljemo, pojačano lučimo suze, pojavljuje se crvenilo kože, osipi, plikovi, svrab i slično.

Teoretski je lako boriti se protiv alergija, praktično mnogo teže. Najčešće se, u terapeutske svrhe, koriste samo kortikosteroidi, ali duga upotreba kortikosteroida može da ima negativne posledice.

Ono što je najvažnije – treba se kloniti alergena. Najbolje bi bilo da se na more ode u rano proleće i vrati u novembru. No pošto većina nas ne može sebi da priušti ovakav luksuz, moramo se obratiti lekaru ili nutricionisti, koji mogu da nam, u odnosu na uzrok preosetljivosti, pomognu da napravimo preduslove za što slabiju alergijsku reakciju.

Sebi možemo pomoći i tako što ćemo uzimati hranu i preparate kojima se napadnuta sluznica ili koža najbolje regeneriše i kojima se ona mehanički štiti od alergena. Treba dolaziti u dodir sa što manje hemijskih sredstava i sličnih proizvoda koji nadražuju sluznicu. Koža bi trebala takođe da se tretira potpuno prirodnim sredstvima i na taj način da negativan uticaj alergije svedemo na što manju meru. Naravno i čajevi dolaze u obzir, u skladu sa alergijskom reakcijom konzumira se i određeni čaj.

________________________________________________________________________________________________

Ovsena kaša

POVEĆANA KONCENTRACIJA HOLESTEROLA U KRVI

Posle praznika koji su obeležili prethodni period (1. maj - kada većina nas jede roštilj, 5. maj - kada se za Uskrs jedu kuvana jaja, 6. maj - prasetina i sarma za Đurđevdan), neminovno je da dođe do povećanja holesterola u krvi. Holesterol je najzastupljeniji lipid u ljudskom organizmu. Sve ljudske ćelije imaju ćelijsku opnu, odnosno membranu, a uloga holesterola je da održava stabilnost ćelijske opne. Osim ove gradivne uloge, holesterol je važan za produkciju žučnih kiselina koje učestvuju u varenju masti, iz holesterola nastaju neki važni hormoni i bitan je u metabolizmu nekih vitamina.

Holesterol se u ljudskom organizmu sintetiše najviše u jetri i to je takozvani endogeni (stvoren u organizmu), a drugi izvor holesterola je hrana životinjskog porekla (sve iznutrice, mesne prerađevine, riblja ikra, jaja, meso, itd). S obzirom da mi imamo sposobnost za stvaramo holesterol, dovoljno je da se hranom unese vrlo malo, tj. 1/3 dnevnih potreba, što je oko 150-300mg (na primer: 1 živinsko jaje ima 250mg holesterola, 100gr pileće džigerice ima 500mg holesterola, 100gr junetine ima 68mg, 2 dl punomasnog mleka ima 26mg, itd). Povećan unos holesterola izaziva povećanje takozvanog lošeg, LDL holesterola koji izaziva:

- aterosklerozu – taloženje estara holesterola u ćelijama krvnih sudova, a zatim i formiranje tromba, infarkta, miokarda, itd.

- kamen u žučnoj kesi - koji je najčešći mehanički uzrok zapaljenja žučne kese, poremećaja metabolizma jetre koji  često dovode do hirurške intervencije vađenja žučne kese.

Iz asortimana veleprodaje zdrave hrane LUČAR preporučujemo da se u ishranu uvrste:

  • Ovsene pahuljice (rinfuzne, zapakovane) koje u svom sastavu prirodno imaju beta glukane koji vezujući holesterol dovode do smanjenja koncentracije holesterola u krvnoj plazmi.
  • Sojin lecitin (sirov, u prahu, u soji, sojinom maslacu, sojinom kiselom mleku, sojinom mleku, sojinom jogurtu,   rinfuznoj sirovoj ili pečenoj soji, itd.).
  • Hladno ceđena ulja - kikirikija, soje, lana, susama, maslinovo ulje i sl.
  • Brazilski orah – pomaže u otklanjanju poremećaja metabolizma jetre.
  • Badem, lešnik, heljda, borovnica - čiste krvne sudove.
  • Leblebija –  50 do 100gr dnevno snižava holesterol za 10%.
  • Biljni čajevi - grčko seme, žen-šen, kopriva list, gotove smeše za sniženje holesterola i sl.
  • Kapi gloga, koprive, artičoke, belog luka i sl.

Pošto se holesterol ne nalazi u namirnicama biljnog porekla, povećavanjem unosa vegetarijanskih proizvoda mora se smanjiti koncentracija holesterola u krvi.

________________________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.